מבשלים עם ילדים

חן שמעוני, גננת שנה שנייה באלי"ע סניף באר שבע.
אמא לרז וליה, נשואה לאבי קצין בקבע וקונדיטורית בעברה.
משתפת אותנו ברעיונות למתכונים שאפשר וכדאי לעשות עם הילדים עכשיו כשכולנו בבית ונשמרים מהקורונה.
"היום תחום הבישול והאפייה הוא תחום פעילות חדש שמשתלב במסגרות שונות במערכת החינוך ותחום אהוב עליי ביותר.
לכן, אנסה בימים הקרובים להביא מעט מזה אליכם, לבית שלכם.
אעלה מספר מתכונים פשוטים שתוכלו להכין ביחד עם הילדים בבית, להנות מהתהליך המשותף, וכמובן מהתוצר.
בתהליך הכנת המתכונים נוכל לעורר את כל החושים שלנו מלבד הראייה
נוכל לחקור את סוג המרקמים של חומרי הגלם בעזרת חוש המישוש, טעם, ריח ואפילו שמיעה..
תהנו
 
 
מתכון להכנת חטיפי פצפוצי אורז ושוקולד:
מצרכים:
2 חבילות שוקולד חלב/מריר/לבן ( 200 גרם סך הכל – מאותו סוג שתבחרו)
2 כוסות פצפוצי אורז (אם אין, אפשר להשתמש בקורנפלקס פיצי לבן/שחור)
1 כף ממרח שוקולד ( אם השתמשתם בשוקולד לבן- להשתמש בכף שמן במקום כדי לשמור על הצבע הלבן).
קערה גדולה
כוס מדידה
כף
תבנית קטנה עם נייר אפייה
תהליך ההכנה:
שמים את פצפוצי האורז בקערה. ממיסים במיקרו את השוקולד עם הממרח ( כל 30 שניות עוצרים ומערבבים. שופכים מעל הפצפוצים, מערבבים.
מעבירים לתבנית, משטחים ומקררים כשעה במקרר. כשהחטיף מתקרר, חותכים לחתיכות בגודל שרוצים.
דגשים כלליים לשיתוף הילד:
*אפשר לתת לילדים לעבוד על יכולת ההתמצאות בבית ולבקש שיוציאו את המצרכים והכלים בעצמם ולהניח בנקודה שנקבעה מראש.
*לשים ביחד את כל המצרכים לפניכם, לעבור על כל מצרך – להריח, לטעום, לרשרש.
*עבודה לפי מתכון מחזקת את עניין ה"הכנה מראש" ועבודה אחר סדר פעולות
*ניתן להראות לילדים מה קורה לשוקולד כשממיסים אותו- ולמשש בהתאם (ואפילו ללקק ולטעום את ההבדל בין המרקמים – מוצק לנוזל- ממרח). רק חשוב להדגיש בפני הילדים שממששים את החומרים- מתי חומר הגלם עלול להיות חם!
 

יש לכם מלא עוגיות שמתייבשות בבית? שאריות מכל המשלוחי מנות? רגע, לא לזרוק..

אספר לכם שאצלי אין בוקר שלא נפתח עם עוגייה לכל ילד (סליחה מכל התזונאיות ומי ששומר, מבטיחה שהם מספיק שובבים כדי לשרוף את זה לפני היציאה לגן) – אבל עכשיו ב"חופשת הקורונה" שנכפתה עלינו נוצר מצב שיש כל מיני דברים פתוחים בבית.. אז במקום שהם ייזרקו, החלטנו להכין מהם כדורי שוקולד מושחתים.
אם לא ידעתם, הרבה פעמים גם בקונדיטוריות נחשבות, מכינים כדורי שוקולד מ"שאריות" ( הכוונה היא לעוגות שהמראה הסופי לא יצא מוצלח וכו'..). וזה מה שנעשה היום.

המצרכים לכדורי שוקולד משאריות :
300 גרם של עוגיות יבשות ( וופלים, אוריאו, עוגיות חמאה, ביסקוויטים, קליקים למינהם וכו)-  אפשר פשוט 300 גרם של פתי בר.
200 גרם שוקולד חלב  (אנחנו השתמשנו בביצי קינדר שהילדים לא אכלו, פסק זמן וכו)
3/4 כוס חלב
 2 כפות קקאו אמיתי
50 גרם חמאה
קוקוס/סוכריות/אגוזים מסוכרים – לציפוי

אופן הכנה:
הדרך הפשוטה היא לתת לילדים להכניס את כל העוגיות לקערה- מבוגר מעביר למעבד מזון ולטחון את כל העוגיות.
אם רוצים לעבוד, מחלקים את העוגיות לשקיות עם סוגר תיק-תק למעלה, סוגרים היטב (או ששמים בשקית רגילה וקושרים למעלה). לוקחים מערוך/פטיש שניצל ו"מרדדים" את העוגיות עד לעובי הרצוי.
במקביל שמים בסיר: חלב, שוקולד, חמאה ומרתיחים. מוסיפים את הקקאו ומערבבים עד איחוד החומרים.
שופכים מעל הביסקוויטים, מערבבים היטב- מקררים את העיסה ומגלגלים לכדורים.

הערות:
*חשוב להסביר לילדים על חשיבות ניקיון הידיים לפני תחילת העבודה.
*עבודה עם מערוך/פטיש שניצל תאפשר לנו עבודה וחיזוק של חגורת כתפיים.
*ניתן לעבוד על צורות תוך כדי ההכנה- הביסקוויט הוא מלבן, הכדור עגול וכו'
*רצוי לתת לילדים לחוש בידיים את כל החומרים לפני ההמסה והאיחוד, ניתן גם לטעום כדי להעשיר את החוויה ולקשר כל חומר גלם למציאות.
*תוך כדי כל התהליך חשוב לתמלל לילדים כל הזמן מה אנחנו עושים.  

מתכון לארטיקים ביתיים

אז הימים עוברים להם  והנה הגיע האביב. מתחיל להיות נעים בחוץ וזה כבר תירוץ לעבור לדברים קפואים וטעימים שלא דורשים הרבה זמן הכנה (כן דורשים המתנה..), אין צורך בהרבה מצרכים והילדים יכולים להיות שותפים מלאים בתהליך.

מצרכים:

פירות על פי הטעם שנבחר

ניתן לשלב מיץ תפוז/חלב/שמנת מתוקה להעשיר את הארטיק לגלידה

תבנית להכנת ארטיקים (אם אין, אפשר בכוס חד פעמי ולמלא עד הגודל הרצוי)

מקלות (אם אין אפשר לחתוך קש שתייה)

אפשרות 1:

1.לתת לילדים לסחוט פירות הדר- תפוז, קלמנטינה- לשפוך לתבנית ולהקפיא

אפשרות 2:             

לטחון בבלנדר תותים+בננות (ניתן לשלב כל פרי שאוהבים מלון/תמר/תפוז וכו')

להוסיף מעט נוזל- מיץ תפוז/חלב/שמנת מתוקה

ולהעביר לתבנית, להוסיף מקלות ולהקפיא.

1.חשוב לשתף את הילדים בחשיבות שטיפת הפירות ולעשות זאת יחד. כך הילדים נחשפים למרקמים השונים, לגודל הפירות, יכולים להריח כל פרי שמשתמשים בו.

2.עבודה עם מסחטה מצריכה הפעלת כוח ועובדת על חיזוק חגורת כתפיים והפעלת כף היד. חשוב לתמלל כל הזמן לילדים מה עושים- על הפרי השלם, חיתוך ומה קורה לו אחרי הסחיטה. (כדאי למשש יחד את התפוז הסחוט).

אפשרות 3:  לימונענע

מבשלים חצי כוס סוכר על כוס מים ושומרים במקרר.

טוחנים בבלנדר נענע, סוחטים 2 לימונים ומוסיפים מים. ממתיקים לפי הטעם בעזרת מי הסוכר שהכנו.

מעבירים לתבניות, שמים מקל ומקפיאים.

תהנו!

 
 
 
שינוי גודל גופנים
ניגודיות